Zecc Architecten

2particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_7.jpg

Bosvilla Soest

In een overgangsgebied van bos naar duinlandschap staat tussen de grove Dennen een stoere villa. Het huis is als abstract object verankerd in het glooiende landschap en lijkt door het materiaalgebruik als een rots uit de grond omhoog te komen. In het ogenschijnlijk eenvoudige contrast tussen landschap en gebouw is sterke wisselwerking. Zo zijn de glooiingen in het maaiveld versterkt, waardoor daglicht tot op het kelderniveau naar binnen kan treden. Van binnenuit biedt deze ingreep bijzonder zicht op de tuin. De ene zijde van het huis toont de drie volle lagen en aan de andere zijde ligt het juist meer verscholen in het boslandschap.


De sculpturaliteit van het bouwwerk reageert op het omliggende landschap. Het 'duwt' enkele volumes en buitenruimten naar buiten. Zo worden de terrassen geen onderdeel van de tuininrichting, maar zijn ze een gebouwd verlengstuk van de woning. Ook in materiaalgebruik is er een sterke dialoog tussen gebouw en landschap. De steenachtige gevel verankert de woning met de grond en het naaldhout in de gevels refereert rechtstreeks naar de Dennen in het bos. Zo wordt het huis in vorm en materiaal een door de mens geabstraheerde reactie op de landschappelijke context.
 

Een belangrijk thema in de woning is de ruimtelijkheid tussen de drie verdiepingen. Vanaf de kelder tot de eerste verdieping is een vide die alle woonlagen met elkaar verbindt. Vanaf de voordeur zijn er zichtlijnen, die de relatie van het huis met de tuin op 3 niveaus versterkt. Aan deze vide zijn functies als toilet, garderobe en kasten geplaatst. De borstweringen en de trappen in de vide lopen hier vloeiend in door en zorgen voor een sculpturale verbinding tussen de drie verdiepingen. Bewegend door het huis wordt je steeds weer verrast door een andere blik op het landschap.

Beelden: Cornbread Works

categorie:
Villa´s
opdrachtgever:
Particulier
Team:
Van Rhenen
programma:
Villa
periode:
2007 - 2009
Download PDF
1particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_2.jpg
particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_8.jpg
particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_4.jpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla non turpis in odio maximus suscipit quis ut tellus. Praesent augue est, egestas eget vulputate in, maximus nec quam. Integer sit amet sem blandit, lacinia urna ultrices, hendrerit massa. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Quisque a dui erat. Quisque sagittis nulla in lectus laoreet, eleifend euismod ipsum interdum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Suspendisse sed leo tellus. Donec tristique interdum diam, at convallis risus consectetur sed. Praesent dapibus ligula tincidunt pellentesque volutpat. Phasellus eget mattis arcu, eu porttitor nunc.

particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_5.jpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla non turpis in odio maximus suscipit quis ut tellus. Praesent augue est, egestas eget vulputate in, maximus nec quam. Integer sit amet sem blandit, lacinia urna ultrices, hendrerit massa. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Quisque a dui erat. Quisque sagittis nulla in lectus laoreet, eleifend euismod ipsum interdum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Suspendisse sed leo tellus. Donec tristique interdum diam, at convallis risus consectetur sed. Praesent dapibus ligula tincidunt pellentesque volutpat. Phasellus eget mattis arcu, eu porttitor nunc.

1tekeningen_portrait.jpg
particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_3.jpg
particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_1.jpg

In Driebergen staat een monumentale villa uit het einde van de vorige eeuw. De eigenaren hadden de ambitie het monument niet enkel te restaureren, maar het ook energieneutraal te maken. OPAi heeft hier het energieconcept voor ontwikkeld. Dit zou het eerste energie neutrale monument van Nederland (of zelfs daarbuiten) worden. Zecc architecten is benaderd om het door OPAi ontwikkelde energieconcept in het bestaande monument te integreren en de villa aan de achterzijde uit te breiden.

 

Bij ieder onderdeel moet een afweging worden gemaakt of hier de monumentaliteit prevaleert of het energie concept. Er is geen recept voor deze integratie. Ieder monument zal op zichzelf bekeken moeten worden of een dergelijk concept eigenlijk wel haalbaar is. Het begint bij het zeer goed in kaart brengen van het bestaande pand, om zo goed de juiste afweging te kunnen maken en de juiste materialen toe te passen.


Een project dat tot nadenken zet over hoe er in de toekomst met monumenten moet worden omgegaan in relatie tot energie zuinigheid. Kortom een bijzonder & vooruitstrevend project, waarbij het combineren van energieneutraal en de monumentaliteit voor een grote uitdaging zorgt. Deze combinatie zal in de toekomst steeds vaker gaan voorkomen en daarom is dit project van groot belang.

Bekijk ook de website: http://energieneutraalmonument.nl/ of voor het filmfragment over dit project, klik hier.

particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_6.jpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla non turpis in odio maximus suscipit quis ut tellus. Praesent augue est, egestas eget vulputate in, maximus nec quam. Integer sit amet sem blandit, lacinia urna ultrices, hendrerit massa. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Quisque a dui erat. Quisque sagittis nulla in lectus laoreet, eleifend euismod ipsum interdum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Suspendisse sed leo tellus. 

Meer Villa´s

  • Manor-Zecc-marble-villa-render_01.jpg

    Buitenplaats provincie Utrecht

    categorie:
    Villa´s, Interieur
    m2:
    550
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rossum, Nijeboer - Hage
    programma:
    woonhuis, kantoor
    periode:
    2016 - heden
  • 7Zecc_Recreatiewoning_tuinhuis_omgeving_Utrecht_meu.JPG

    Recreatiewoning Regio Utrecht

    locatie:
    surroundings of Utrecht
    categorie:
    Villa´s
    m2:
    40
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Roel van Norel
    periode:
    2012-2014
  • Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_05.jpg

    Baksteenhuis Groenekan

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rhenen
    programma:
    Vrijstaande woning
    periode:
    2010 - 2013
  • Zecc_Architecten_Woonboerderij_Utrecht_wood_concret.jpg

    Woonboerderij Utrecht

    locatie:
    omgeving Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Villa´s, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    ZW6, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - 2016
  • 1villa_vriezenveen_woonhuis_landschap_zecc_zink_1.jpg

    Landschapsvilla Vriezenveen

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Westerhof
    programma:
    Woonhuis
    periode:
    2005 - 2006
  • 1particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_7.jpg

    Bosvilla Soest

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rhenen
    programma:
    Villa
    periode:
    2007 - 2009