Zecc Architecten

1Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_05.jpg

Baksteenhuis Groenekan

Traditional material, surprisingly new

Het Baksteenhuis staat op de grens van dorp en landschap. Traditionele baksteenarchitectuur met typisch dorpse kenmerken is als vertrekpunt genomen voor de architectuur van deze woning. De omliggende woningen zijn gemetseld, hebben pannendaken, schoorstenen en lichte houten accenten. Met deze ingrediënten is een heldere, moderne woning gemaakt. De kapvorm richt zich op naar het landschap en de woonvertrekken zijn georiënteerd op het omliggende groen. Door de vorm, de organisatie van de woning en de materiaalkeuze verankert het huis zich in zijn omgeving. Het huis is vrijwel uit geheel uit één materiaal samengesteld: baksteen! De langgerekte steen heeft een sterke nuancering en zoekt daarmee aansluiting bij het landschappelijke karakter van de plek. 

 

Het huis oogt als een baksteensculptuur, doordat de gevels en de dakvlakken van dezelfde stenen zijn gemaakt. Het huis heeft strakke diepe raamopeningen.  Aan de straatzijde is de gevel relatief gesloten, maar naar het landschap worden de gevelopeningen groter en opent het huis zich.  Een lichte nis aan de voorzijde markeert de entree van het huis. Aan de achterzijde het lichte interieur treedt als het ware even naar buiten en verzacht de overgang naar de tuin.

 

Het huis bestaat uit een gedeelte van 2 bouwlagen en een deel van 1 laag. Het hoge deel sluit aan op de naastgelegen 2-laagse woningen en het lage deel maakt de overgang naar het landschap.  Het huis is in een L-vorm gebouwd, waardoor het de tuin en het terras onderdeel worden van het wonen. In het midden van de woning is een vide met open trap gemaakt, die de verdiepingen op een ruimtelijke manier met elkaar verbindt. Vanuit het lichte interieur is steeds de wisselwerking gezocht met het groen en de begrenzingen van het huis in baksteen, want ook de terrassen en het bijgebouw zijn gemaakt van …baksteen!

 

Beelden: Cornbread Works

categorie:
Villa´s
opdrachtgever:
Particulier
Team:
Bouwbedrijf Van Rhenen
programma:
Vrijstaande woning
periode:
2010 - 2013
Download PDF
1Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_07.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_01.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_02.jpg

In een jaren 30 woning wordt een geheel nieuw woonobject gerealiseerd. Binnen de structuur van de bestaande woning kon de door de opdrachtgever gewenste manier van leven niet worden gerealiseerd. Bij deze verbouwing zijn hierdoor slechts woningscheidende muren, dak en voorgevel gespaard. Een geheel nieuw woonhuis is onder het masker van de jaren 30 woning geplaatst.

 

Op de begane grond zijn de woonkeuken en het atelier gesitueerd. Vanuit de wens voor een sterke relatie met de tuin bestaat de achtergevel uit twee openslaande deuren van ieder 3 meter breed. De gehele achtergevel wordt op deze manier opengezet en het atelier gaat volledig op in de tuin.

 

Op de eerste verdieping bevindt zich een open ruimte voor wonen, slapen en baden. Om een relatie te houden tussen het atelier is er een vide aan de voorgevel gesitueerd. In deze ruimte is tevens de trap naar de tweede verdieping geplaatst.  De hiervoor benodigde vrije hoogte voor de trap bevindt zich bij deze woning in de dakkapel.

 

De aaneenschakeling van open ruimte binnen deze woning eindigt in de bibliotheek. De rechte wanden met zo’n 90 strekkende meter boeken vormen samen een gesloten volume dat door de kap heen steekt. De ‘boekendoos’ manifesteert zich aan de buitenzijde als een gesloten dakkapel, waarin de studeerplek is opgenomen met licht van boven.

Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_03.jpg

In een jaren 30 woning wordt een geheel nieuw woonobject gerealiseerd. Binnen de structuur van de bestaande woning kon de door de opdrachtgever gewenste manier van leven niet worden gerealiseerd. Bij deze verbouwing zijn hierdoor slechts woningscheidende muren, dak en voorgevel gespaard. Een geheel nieuw woonhuis is onder het masker van de jaren 30 woning geplaatst.

 

Op de begane grond zijn de woonkeuken en het atelier gesitueerd. Vanuit de wens voor een sterke relatie met de tuin bestaat de achtergevel uit twee openslaande deuren van ieder 3 meter breed. De gehele achtergevel wordt op deze manier opengezet en het atelier gaat volledig op in de tuin.

 

Op de eerste verdieping bevindt zich een open ruimte voor wonen, slapen en baden. Om een relatie te houden tussen het atelier is er een vide aan de voorgevel gesitueerd. In deze ruimte is tevens de trap naar de tweede verdieping geplaatst.  De hiervoor benodigde vrije hoogte voor de trap bevindt zich bij deze woning in de dakkapel.

 

De aaneenschakeling van open ruimte binnen deze woning eindigt in de bibliotheek. De rechte wanden met zo’n 90 strekkende meter boeken vormen samen een gesloten volume dat door de kap heen steekt. De ‘boekendoos’ manifesteert zich aan de buitenzijde als een gesloten dakkapel, waarin de studeerplek is opgenomen met licht van boven.

elevation_north.jpg
1doorsnede.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_06.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_08.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_07.jpg
Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_04.jpg

Meer Villa´s

  • Zecc_woonboerderij_wood_concrete_steel_rust_01.jpg

    Woonboerderij

    locatie:
    omgeving utrecht
    categorie:
    Villa´s, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    ZW6, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - heden
  • 7Zecc_Recreatiewoning_tuinhuis_omgeving_Utrecht_meu.JPG

    Recreatiewoning Regio Utrecht

    categorie:
    Villa´s
    m2:
    40
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Roel van Norel
    periode:
    2012-2014
  • Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_05.jpg

    Baksteenhuis Groenekan

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Bouwbedrijf Van Rhenen
    programma:
    Vrijstaande woning
    periode:
    2010 - 2013
  • 1villa_vriezenveen_woonhuis_landschap_zecc_zink_1.jpg

    Landschapsvilla Vriezenveen

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Westerhof
    programma:
    Woonhuis
    periode:
    2005 - 2006
  • natuur_activiteiten_centrum_oostvaardersplassen_06.jpg

    Natuur Activiteiten Centrum

    locatie:
    Oostervaardersplassen
    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Staatsbosbeheer
    Team:
    RRog
    programma:
    activiteitencentrum
    periode:
    2009 - 2010
  • 1particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_7.jpg

    Bosvilla Soest

    categorie:
    Villa´s
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Bouwbedrijf Van Rhenen
    programma:
    Villa
    periode:
    2007 - 2009